Resursele clasice de combustibil ale lumii sunt pe sfarsite, in princpiu la consumul actual apuizam toate resursele de petrol,gaze si carbuni in mai putin de 100 de ani. Rata de scadere a acestor produse fiind de 10-20 % la aprox 20 de ani. Industria producatoare de energie foloseste acest gen de resurse in proportie de 80%, covarsitoare spun eu.
Nu mai punem la socoteala faptul ca desi avem resurse de acest gen putine nu se reuseste sa se extraga din titei decat 15% maxim material folosibil pentru producerea de energie. Deci pe scurt se consuma si mai mult decat se consuma se risipeste. Sunt lanturi de tehnologii de la producerea de asfalt, la industria farmaceutica samd care se bazeaza pe productia de petrol.
Petrolul in momentul de fata provoaca si razboaie, de ce sa nu recunoasteam ca ultimele conflicte militare au avut ca sursa acest monopol al energiei. Trebuie astfel sa ne axam pe tehnologii noi, pe masinile hibrid, pe energia solara, eoliana. Trebuie sa folosim metode mai putin agresive pentru mediul inconjurator pentru a produce energie. Desi energia nucleara sa poate produce in cantitati enorme , aceasta este si ea o metoda extrem de periculoasa mai ales ca in cazul unui dezastru poate distruge ariale intregi pe o durata foarte mare de timp. Astfel ca in lume se iau tot felul de masuri pentru a reglementa poluarea la nivel de tara oras, continent. La baza acestor reglementari legale sta si programul casa verde.
Romania are un potential urias in ceea ce priveste investitiile in energii regenerabile. In plus avem o tara foarte frumoasa si este pacat sa nu avem grija de ea. Nivelul poluarii creste rapid de la an la an si perioada de care are nevoie mediul pentru a se regenera este foarte lunga. Astfel ca statul in speta Ministerul mediului ofera subventii in valoare de 6000 – 8000 ron celor ce monteaza sisteme ecologice de producere a energiei termice in locuintele lor. Produsele care sunt eligibile pentru a primi aceste sume de bani sunt in principiu : panouri solare, centrale cu peleti, pompe cu caldura, panouri solare. Principiul de functionare al pompelor de caldura este foarte simplu din punct de vedere tehnologic, dar are un impact major atunci cand vine vorba despre protejarea mediului. Si anume pompa de caldura atrage caldura din mediul inconjurator (sol,apa,aer).
Ele folosesc un lichid care atinge punctul de fierbere la o temperatura foarte mica, acesta este introdus intr-un circuit care se evapora, se comprima, condenseaza si se destinde. Atunci cand lichidul ajunge la o presiune redusa se face preluare caldurii din mediu si cum nivelul de temperatura al agentului lichid este mai ridicat decat in mediul inconjurator apare producerea de energie termica prin diferentele de temperatura. Ca sa putem capta caldura din sol avem nevoie de schimbatoare de caldura montate orizontal numite si colectori pentru sol sau prin schimbatoare de caldura montate vertical - asa numite sonde pentru sol. La utilizarea apei freatice ca sursa avem nevoie de un put aspirant si un put absorbant (put drenant), acesta actioneaza ca un acumulator de caldura. Desi la prima vedere aceste produse par complicate si scumpe, trebuie sa stiti ca datorita programului casa verde 2012 ele sunt practic aproape gratis. Aveti grija de mediul dvs si nu va lasati absorbiti de nevoia de consum doar pentru a imbogati niste companii.
casa verde, panouri solare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu